Nyhedsbrev
Tilmeld dig nyhedsbrev fra Center for Borgerdialog
Nyt om erfaringer, cases, metoder, udgivelser om borgerdialog.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Image CAPTCHA
Indtast de tegn, der vises i billedet.

WRAP-LEFT-BOTTOM

COLUMN-0

Internationalt

Social forandring – via nettet

Sociale medier er ikke bare Facebook og small talk. Ildsjæle og demokratiforkæmpere bruger også de sociale medier til videndeling og social mobilisering

 

Rundt om i verden er der masser af eksempler på, at sociale medier rummer muligheder for forandring og kan bruges til empowerment af udsatte grupper i samfundet. Kom med på en tur rundt til nogle af de sites, hvor det sker:

 

Svage grupper får magt - via nettet

Både internationalt og i Danmark er der de seneste år opstået særlige platforme for videndeling for svage og udsatte grupper som f.eks. sindslidende, flygtninge og modtagere af kontanthjælp eller førtidspension. Via hjemmesider som www.k10.dk, og www.bistandsbums.dk (nu nedlagt) deler de viden og erfaringer og støtter hinanden over for f.eks. kommunens sagsbehandler. Det giver større magt, og der er flere eksempler på, at udsatte borgere har fået ret i en klage f.eks. Se også artiklen ”Udsatte grupper får ny magt via Internettet” i Information her >>

 

Gennemsigtighed – via nettet

De engelske webpionerer bag www.mysociety.org benytter nettet til at udvikle gennemsigtighed og muligheder for demokratisk deltagelse. Mysociety arbejder for at gøre det lettere for borgerne at gennemskue det offentlige, finde frem til den relevante information og komme i kontakt med beslutningstagerne. Til det formål har Mysociety udviklet en række nye netbaserede it-koncepter, bl.a. www.whatdotheyknow.com og www.writetothem.com. Mysociety har også udviklet et e-petition værktøj, der gør det muligt for englænderne at sende forslag direkte til The Prime Minister. Et lignende initiativ, der arbejder for gennemsigtighed er hollandske www.hackdeoverheid.nl.

 

Social innovation - via nettet

Hjemmesider som www.craiglist.com og www.1procentclub.nl er eksempler på en ny måde at skabe social innovation og udvikle civilsamfundet. Craigslist Foundation kalder sig en “community connector” og fungerer som en kanal for borgere, der har lyst til at engagere sig i et godgørende projekt. 1 Procent Club fungerer som en markedsplads, hvor den enkelte borger kan vælge at støtte et udviklingsprojekt enten med viden, tid eller penge. Det nyeste danske skud på denne stamme er www.borgerlyst.dk, der opfordrer danskere med lyst til at handle. Borgerlyst beskriver sig selv som ”Et socialt eksperimentarium, der gør det nemmere, sjovere og mere spontant at bruge sin stemme og sin handlekraft”.

 

Social innovation camps

Social innovation camps, www.sicamp.org bringer dygtige software udviklere og designere sammen med sociale innovatører om at skabe effektive web-baserede løsninger på sociale problemer. Et eksempel på en web-baseret løsning er FixMyStreet – en portal, hvor borgere kan sende besked (med billede og angivelse på et kort) til kommunen, hvis deres fortov er i stykker eller deres hus er blevet tagget. Konceptet er udviklet i England, men andre lande har også gennemført de såkaldte social innovation camps – f.eks. Slovakiet, Australien og Kaukasus. Visionen er: “It’s all about bringing people together to build practical solutions to real problems using the social power of the web”.

 

WRAP-CENTER-BOTTOM

WRAP_RIGHT-MIDDLE

WRAP-RIGHT-BOTTOM

Adresse

Center for Borgerdialog

Telefon: 24 47 78 18
> Mail